Search

Zakaj potrebujemo tišino?

Updated: Apr 4, 2020

Vsak človek resničnost dojema skozi prizmo lastnega očesa. To pomeni, da prav vsak izmed nas svet dojema skozi oči svoje lastne osebnosti, privzgojenih vzorcev in navad, družbenih norm in kulture, ki ga obkroža. Človek je namreč socialno bitje. Ker pa je človekovo dojemanje sveta omejeno z njegovimi lastnimi izkušnjami, v okviru katerih interpretira svoje okolje, to pomeni, da noben človek zares ne pozna univerzalne resnice. Nihče ne pozna odgovorov na vsa vprašanja, ki jih imamo o svetu. Ne obstaja zdravnik, ki bi poznal zdravilo za vse bolezni. Ne obstaja duhovni učitelj, ki bi imel odgovore na vsa vprašanja. Niti terapevt, ki bi lahko pomagal vsakemu klientu.


Obstaja pa seveda izjema. Vsak posameznik ve, kaj je najbolje zanj. Vsak posameznik ve, katera pot ga pelje bližje k izpolnitvi njegovih talentov, potencialov. Vsak posameznik ve, ob katerih ljudeh se počuti dobro in ob katerih ne. Gre za vedenje, ki ga nosimo v sebi. Pogosto pa zaradi načina delovanja sistema, v katerega smo vključeni in zaradi vse pogostejšega obračanja na strokovnjake iz zunanjega sveta, ti notranji 'občutki' o tem, kaj je za nas prav, slabijo. Notranji kompas postaja vse tišji in tišji, dokler pri nekaterih popolnoma ne izgine.


Zakaj je v trenutkih TIŠINE tako zelo težko?


Prav zaradi tega, ker je naš notranji kompas tako oslabljen. Okoli nas ni toliko dogajanja, da bi lahko v celoti okupirali naše možgane. Še posebej v času negotovosti, ko nad okoljem nimamo nikakršne kontrole, se pokaže, v kakšnem stanju je naš notranji kompas. Ali slepo sledimo vsakršnim čenčam, ki jih preberemo na internetu? Ali se za odgovore obračamo nase, na svoje notranje občutke.


Če je minilo precej časa odkar smo se obrnili na naš notranji kompas, se lahko zgodi, da povezave ne bomo vzpostavili tako zlahka. Nič hudega, ni vredno obupati! Morda se sprva pojavijo neprijetni občutki, težka čustva, težke miselne vsebine. Takrat si jih lahko zapišete na papir in jim dovolite obstoj. Naj se izrazijo, pustite jim, da vam povedo svojo zgodbo. Sprejmite jih, saj so del vas.


Gre za postopek, ki ni tako enostaven, kot se sprva sliši. Morda boste potrebovali terapevta ali duhovnega učitelja, da se boste lahko spopadli z vsebinami, ki jih prinaša tišina. Ljudje smo si različni in v sebi nosimo različne vsebine, ki so se nabirale tekom otroštva, odraščanja in za nekatere tudi tekom prejšnjih življenj. Ko si odvzamemo zunanje dražljaje, takrat te vsebine prihajajo na dan. Poskrbimo, da imamo dovoljšnjo podporo za raziskovanje in se tega lotimo. Nekoč si bomo zelo hvaležni za ta pogum! :)


Kako mi tišina lahko pomaga?


Biti s tišino in jo zdržati je veščina, ki se je učimo več let. Bolj, ko poznamo sebe, lažje smo s svojo tišino. Lahko se celo naučimo uživati v njej. Ob njej čutimo mir, sproščenost. Kmalu lahko tišina postane tako zelo prijetna, da postane hrana naše duše. In neskončni vir ustvarjalnosti in kreative za naše ustvarjanje in delovanje v svetu. Ko smo povsem pomirjeni sami s seboj in se v svoji koži prijetno počutimo, takrat lahko začnemo kreirati vsebino misli, takrat začnemo povezovati svoja čustva z mislimi in takrat se naša kreacija začne. Takrat aktivno in prisotno soustvarjamo stvarnost okoli sebe in takrat imamo vpliv nad tem, kakšno stvarnost bomo soustvarjali.

55 views0 comments

Recent Posts

See All