Search

Rutina ali spontanost?

Število raziskav, ki kažejo na pomembnost dnevne rutine, se iz leta v leto povečuje. Rutina je močno povezana z boljšim duševnih zdravjem; zmanjšuje stres in nam daje občutek kontrole, stabilnosti in varnosti. Velikokrat pa človekova rutina ni vedno najboljša zanj; niso vse naše navade zdravju prijazne.


Ne želim, da bi bil to še eden članek v vrsti mnogih, ki govorijo v prid rutini. Dobra rutina je izrednega pomena, saj je pomembno, kakšne aktivnosti izvajam na dnevni bazi. Če želim ostati v čim boljši fizični in mentalni kondiciji, moram seveda skrbeti za zadostno gibanje, uživanje zdrave hrane in ravnovesje med poslovnim in privatnim življenjem.


Še pomembneje pa je zavedanje, da ni vsaka rutina primerna zame. Če se želim dobro počutiti je pomembno, da si izberem takšno rutino, ki mi bo ustrezala glede na moje osebnostne lastnosti, življenjski stil in zanimanja. Šele aktivnosti, ki so primerne mojim potrebam, lahko prispevajo k vzpostavitvi učinkovite rutine.


Tudi pri vzdrževanju rutine je samorefleksija izrednega pomena. Če se dovolj dobro poznam in reflektiram svoje počutje, potem bom opazil, kdaj moje telo potrebuje spremembo rutine. Ljudje se namreč spreminjamo in še posebej v času samoizolacije, ko je pri mnogih naslednji dan enak prejšnjemu, je pomembno, da svojo rutino prilagajamo našemu počutju.

46 views0 comments

Recent Posts

See All