Search

Psihologija in zakon privlačnosti

Updated: Apr 4, 2020

Se spomnite filma "The secret"? Govori o tem, da s svojimi mislimi privlačimo dogajanje okoli nas. Sama sem se s filmom srečala že v najstniških letih in že takrat se mi je močno vtisnil v spomin. Kljub temu, da si nekaterih stvari nisem znala razložiti, se mi je vedno znova zdelo, da pozitivni dogodki prinesejo še več pozitivnega in da slabi dogodki prinesejo še več negativnega. Saj poznate tisto; dan, ko ti gre vse narobe. Zanj imamo celo rek "vstati z levo nogo".


Življenje mi je neštetokrat pokazalo, da zakon privlačnosti ni le "lari-fari", temveč ga lahko razložimo in podkrepimo celo z marsikatero psihološko teorijo. In tako sem začela z raziskovanjem. Ugotovila sem, da je film "The secret" precej površinsko predstavljen koncept, ki še zdaleč ne razloži vsega. Z raziskovanjem kvantne fizike in povezovanjem njenih dognanj s psihološko stroko sem našla razlago in skrivnostni način za manifestacijo vsega, kar si želimo.


Kaj je psihološka znanost že potrdila?


1. Naša PREPRIČANJA o svetu vplivajo na naše VEDENJE.

To še posebej drži za področje našega zdravja. Mnogi (zlasti psihologi) že poznate pojem 'samoizpolnjujoča se prerokba', ki opisuje prav to; v kolikor imamo močno prepričanje, da se bo nekaj zgodilo, se zaradi naših pričakovanj pogosto zgodi prav to.


2. Naša PREPRIČANJA vplivajo na VEDENJA drugih.

Moja pričakovanja vplivajo na mojo percepcijo in tako v okolju bolj opazim tista vedenja, ki se ujemajo z mojimi pričakovanji. Primer: Znanstveniki so odkrili, da so tisti, ki so partnerja smatrali kot bolj idealnega kot je sebe smatral on sam, so z leti postali bolj zadovoljni s svojim partnerskim odnosom.


3. Naša PREPRIČANJA vplivajo na naše ZDRAVJE.

Raziskave kažejo, da tisti, ki imajo pozitivna prepričanja o staranju, živijo dlje od tistih, ki imajo o staranju negativna prepričanja. Ravno tako so znanstveniki ugotovili, da obstaja manjša verjetnost, da bi se pri optimističnih ljudeh pojavile srčno-žilne bolezni.


Mnogi ste že slišali za 'placebo' in 'nocebo' učinka. Placebo učinek dokazuje, da lahko samo prepričanje v delovanje določenega zdravila spremeni vzorec možganske aktivacije, ki je povezan s procesiranjem bolečine. Pri nocebo učinku pa gre za ravno obratni proces.


Ali lahko s pomočjo teh spoznanj v celoti razumemo delovanje 'Zakona privlačnosti'?


Odgovor je 'ne'. S pomočjo psiholoških spoznanj dobimo površinki vpogled v delovanje določenih psihičnih vsebin in njihovih povezav. Za celostno razumevanje pa je potreben širši, celostni pogled; združiti moramo spoznanja različnih znanstvenih ved, umetnosti in filozofij. Ko upoštevamo vse zorne kote, šele takrat lahko v celoti razumemo, o čem nam pravzaprav ta 'Zakon' govori.


Moč misli je premalo; upoštevati moramo torej tudi naša čustva (srce) in duhovno komponento človeka (duša, duh). Ko vzamemo v obzir vsa tri področja in kreiramo na vseh treh ravneh, takrat resnično začnemo spreminjati svoje življenje.

302 views0 comments

Recent Posts

See All