Search

Pozitiva za vsako ceno??

Čutim, da moram napisati kratek sestavek o pozitivnih in negativnih občutjih. Ali je res, da se moram ves čas počutiti dobro, biti ves čas v najboljši formi in izžarevati energijo, da uresničim svoje potenciale? Ne, ni res. Če s svojo naravnanostjo ustvarjam realnost, ali je res, da moram biti ves čas dobre volje? Ne, ni res.


Vsak izmed nas je človek, živo bitje, ki je krvavo pod kožo. Čustvovanje vključuje raznovrstni nabor čustev, ki so človeku že vse od njegovega nastanka omogočala preživetje. Čustva so človeku služila kot notranji kompas, po kateremu se je ravnal, ko je krmaril skozi življenje. Ko je na lovu zagledal leva, se je nivo adrenalina v njegovi krvi povišal do te mere, da je človek začutil čustvo, ki ga danes imenujemo strah (saj poznate fight' or 'flight' response). Če človek ne bi čutil strahu, bi se samo obrnil in lev bi izginil iz njegova obličja. Nadaljeval bi z lovom, ker pa bi ga lev še vedno videl, bi ga lahko napadel in ga pomalical. Strah je tisti, ki človeka v takšni situaciji nekako prisili, da se na grožnjo odzove tako, da se bori ali se iz situacije čim prej umakne.


Človek potrebuje celotni spekter čustev, neprijetna čustva so zanj vsaj tako pomembna kot prijetna. Zato sama zelo nerada uporabljam izraz 'pozitivna' in 'negativna' čustva.


Prijetna čustva človeka polnijo z energijo, ga pomlajujejo, blagodejno vplivajo na njegovo zdravje. Ker ima človek v sebi biološko težnjo, da poskrbi zase in za svoje preživetje, teži k prijetnim občutjem, kar je povsem naravno. A tudi neprijetna občutja v sebi skrivajo ogromno vrednost. Neprijetna občutja človeka motivirajo, da se v življenju premakne. Motivirajo ga, da nekaj spremeni. Da se zazre vase in spremeni način življenja, morda prekine odnose, ki ga omejujejo. Se morda ponovno poveže s prijatelji ali si ustvari družino.


Pomembno za človeka je zavedanje, da ima vsako čustvo svojo vlogo. Hitreje, ko začnemo upoštevati svoja čustva in jih priznavati, hitreje bodo neprijetna čustva izzvenela in dala prostor prijetnejšim občutjem. Ko se neprijetno čustvo pojavi, je najslabše, kar lahko naredimo, da ga tlačimo v notranjost, ker se ga bojimo izkusiti. Bojimo se samote, zato ob večerih zahajamo v lokale, da nam ni potrebno občutiti osamljenosti. Strah nas je izkušati jezo, zato jezo transformiramo v žalost. Poznate koga, ki se nikoli ne razjezi? Potlačena čustva so nevarna zato, ker imajo nad nami zelo velik vpliv, mi pa jih ne vidimo in se tega vpliva morda sploh ne zavedamo. Dan za dnem odigravamo različne vzorce, a se ne zavedamo, da smo pod njihovim okriljem.


Vsak, ki si želi prevzeti odgovornost za svoje življenje in ga ustvariti po svojem okusu, se mora slej ko prej soočiti s svojimi strahovi, jezo in sramom. Vsak izmed nas je na ta svet prišel s prtljago, v otroštvu pa je to prtljago še nakopičil. A čas je, da to prtljago spusti. Ta prtljaga ga ovira in mu jemlje moč. Namesto, da ga upočasnjuje, jo lahko prime v roke, jo pretipa, pregleda, preuči, jo razume in ko je pripravljen, spusti iz rok. Kako prijeten občutek je to! Pot naprej pa je veliko lažja!


Ali je torej potrebno, da se človek ves čas počuti dobro? Ne. Je pa pomembno, da ves čas skrbi za svoje počutje. Da mu namenja pozornost, prepozna neprijetne občutke, se z njimi ukvarja in si da tisto, kar potrebuje, da se bo spet počutil dobro. Dobro počutje bi morala biti prioriteta vsakega človeka.


Če čutiš, da te neprijetna čustva velikokrat oddaljijo od tvojih potencialov, te v življenju ovirajo in te postavljajo v položaj žrtve, si lahko pomagaš z individualnimi coachingi. Za več informacij in rezervacijo termina mi piši na moctvojegauma@gmail.com.

113 views0 comments

Recent Posts

See All