Search

Kazen ali nova priložnost?

Zares sem hvaležna za to obdobje zatišja. Zdi se, kot da se je čas nekoliko ustavil. Sama zase bi rekla, da sem končno zadihala. Vidim pa, da smo zadihali tudi na kolektivni ravni, kot družba.


Verjamem, da se bo življenje kmalu vrnilo nazaj na stare tirnice. A nekaj v nas se je spremenilo. Marsikdo izmed nas se je zamislil in na novo ovrednotil svoje življenje. Kaj sem do sedaj naredil? Kaj od tega mi je všeč in želim obdržati za naprej in ali bi kaj spremenil? Življenje nas je prisililo, da se ustavimo in reflektiramo svojo preteklost. Največji čar tega procesa pa je, da se tako lahko orientiramo in se odločimo, kako in kam bomo pluli naprej.


Marsikdo izmed nas je navajen živeti po ključu navad, ki jih je usvojil tekom življenja. Te navade so nam takrat služile, a če bi dandanes ponovno imeli možnost, se zanje morda ne bi več odločili. Ena takšnih navad je na primer kajenje. Marsikdo je mnenja, da mu ta navada ne služi, nasprotno, v svoje telo vnaša škodljive substance. V tem trenutku imamo torej novo priložnost, da pregledamo svoje navade in se vprašamo; katera izmed njih nam še vedno služi in za katero bi bil čas, da jo odpravimo?


Še lepše pri tem pa je, da sva oba, jaz in ti, aktivna kreatorja. Da s pomočjo upravljanja svojih misli in čustev lahko oba doseževa tisto, kar si zadava. Ne potrebujeva čudežnih formul in posebnih znanj. Potrebujeva le vsak sebe in svoj um. Zavedanje lahko natrenirava tako, da znava biti prisotna v danem trenutku, tukaj in zdaj. Ko nama to uspe, pogledava, kaj se zgodi v tišini. Katere misli se pojavijo in katera čustva vzniknejo. Kaj nama želijo povedati? Sprejmeva njihova sporočila in tako sprejmeva vsak sebe, v celoti.


Večji del procesa je tako že za nama. Ostane nama le še, da se naučiva odpreti srce in zaznavati svet okoli sebe intuitivno. Da razvijava sočutje do sebe in drugih. Ko sprejmeva sebe takšna, kot sva, znava sprejeti tudi okolico - takrat nimava več potrebe po tem, da bi jo spreminjala. In takrat sva pripravljena, da začneva spreminjati svoje navade; morda celo ugotoviva, da so se tekom procesa navade spremenile same od sebe. Ker ne jaz, ne ti, nisva več 'stara midva', najina zavest se je razširila in postala sva drugačna človeka.

102 views0 comments

Recent Posts

See All