Search

Kako se lahko motiviram?

Updated: Jul 19, 2020

Ali imate kdaj občutek, da vse stoji na mestu? Toliko ciljev imate, a se ne premaknete naprej. Veste, kaj morate storiti, pa ne gre. Nekako ne zberete moči za naslednji korak, najsi bo to začetek ali konec partnerskega odnosa, menjava poklicne poti ali preprosto opraviti telefonski klic, ki se mu izogibate.


Včasih nam je povsem jasno, kakšno mora biti naše delovanje v svetu, da bomo dosegli določen cilj. Vemo, kaj moramo storiti, na kakšen način moramo delovati in kateri naj bodo naši naslednji koraki. A preprosto ne zmoremo.


Mnogi poznate izraz 'prokrastinacija', ki označuje odlaganje obveznosti in izvajanje prijetnejših nalog od manj prijetnih, a obveznih. Gre za povsem običajen pojav, ki ga doživimo prav vsi, brez izjeme. O težavah pa lahko začnemo govoriti, ko odlašanje z obveznostmi ovira naše vsakdanje delovanje. Ko nas drži v oklepu in nas ne spusti naprej. Ko se tik pred ciljem ustavimo in ne zmoremo tistega zadnjega koraka. Ko izgubimo moč, upanje in motivacijo.


Kaj storiti takrat? Kako se motivirati?


Motiviramo se lahko z zunanjimi ali notranjimi motivatorji. Zunanji motivatorji izhajajo iz zunanjega sveta, to so npr. plača, ugled, pohvala in podobno. Še učinkovitejši pa so notranji motivatorji, ki izhajajo iz nas samih. Notranja motivacija je notranja želja po tem, da nekaj opravimo. Povezuje se z zadovoljstvom, ki ga doživljamo ob opravljanju določenega opravila.


Ko se znajdemo v situaciji, ko nikakor ne zmoremo narediti naslednjega koraka, se lahko vprašamo:

  • Kakšen je namen aktivnosti, ki se ji izogibam?

  • Kakšno vrednost vidim v njej? Mi je ta aktivnost pomembna?

  • K čemu bo ta aktivnost prispevala? Ali bo prispevala k mojim notranjim ciljem, ki jih imam za svoje življenje?

  • Kaj uporabnega lahko najdem v tej aktivnosti? Kaj lahko vzamem zase?

Ko iščem odgovore na ta vprašanja, bom z razmišljanjem o tej aktivnosti že korak bližje svojemu cilju. Ko namerno skušam poiskati in razumeti njeno uporabnost, nezavedno že povečujem svojo notranjo motivacijo. Usmerim se na uporabni vidik in v njej aktivno iščem pozitivne vplive na moje življenje. Začnem razumeti, zakaj je zame tako zelo pomembna. In ko razumem, zakaj je zame pomembna, takrat lažje začutim željo po tem, da jo opravim.


Če povzamemo, kaj je torej tisto, kar nam pomaga v situacijah, ko odlašamo in ne moremo narediti naslednjega koraka?


Poiščemo ŠIRŠO SLIKO. Svojo osredotočenost na težavo razširimo in jo preusmerimo na rešitev. Razmislimo, kaj je NAMEN in ga skušamo razumeti. Poiščemo SMISEL aktivosti, ki jo moramo izvesti. Ko razumemo smisel in namen, takrat se naša čustvena valenca do aktivnosti spremeni. Upor in odpor se zmanjšata. In ko se upor in odpor zmanjšata, takrat smo se tudi čustveno naravnali v smer izvedbe aktivnosti.


Ko enkrat znamo upravljati z lastnim umom, to ne pomeni, da upravljamo le z mislimi, temveč se naučimo tudi upravljanja s čustvi. Šele usklajeno delovanje obojega je tisto, kar bo prineslo dejanski premik in spremembo v našem življenju. Te zanima, kako velika je moč tvojega uma? Se želiš naučiti, kako upravljati z njim in tako prevzeti kontrolo nad svojimi mislimi in občutki? Želiš vzeti vajeti življenja v svoje roke? Potem se mi pridruži na ekskluzivni delavnici "Z močjo tvojega uma do večje kvalitete življenja". Več informacij o delavnici in prijave: TUKAJ

88 views0 comments

Recent Posts

See All