Search

Kako izbrati pravega terapevta?

Dandanes je na trgu ogromno različnih ponudnikov storitev, ki naj bi posamezniku pomagale, da razreši svoje težave, se najde in uresniči svoj potencial. Ljudje pogosto ne vedo, kaj je razlika med psihologom, psihiatrom, astrologom, energijskim terapevtom in vedeževalcem. Ker zakonodaja to dopušča, je pravzaprav prav vsak izmed teh ponudnikov lahko terapevt in s pomočjo terapije posameznikom pomaga do boljšega življenja.


Takšna situacija kaže na to, da je zato še pomembneje, da je vsak iskalec takšnih storitev ozaveščen, kaj pravzaprav išče in potrebuje. Temu je namenjen današnji članek. Mnogokrat se name obračajo ljudje, ki ne vedo točno, kaj potrebujejo. Imajo določeno težavo, za katero iščejo rešitev in ni jim pomembno, pri komu to rešitev poiščejo. Kar je seveda razumljivo. Za vse tiste, ki ste trenutno v fazi odločanja med različnimi ponudniki, pa namenjam kratko razlago posamezne vrste 'terapij':


  • psihološko svetovanje: izvaja poklicni psiholog, ki je dokončal podiplomski študijski program psihologije. Opremljen je s psihološkimi svetovalnimi tehnikami in metodami, s pomočjo katerih vam bo lahko že v nekaj seansah pomagal pri izboljšanju vašega psihičnega stanja, samopodobe, kvalitete življenja in vam pomagal razvijati veščine, s pomočjo katerih se boste v prihodnosti lažje spoprijemali s težavami.

Obisk se priporoča v primeru pojava težav do te mere, da onemogočajo povsem normalno delovanje v vsakdanjem življenju, ne gre pa še za nastanek duševnih motenj.

  • psihoterapija: izvaja jo psihoterapevt, ki je specializiran za specifično vejo psihoterapije. V sklopu terapevtskega procesa boste podrobneje raziskali svojo lastno duševnost, čustvovanje in razmišljanje ter poiskali vzroke za vaše trenutno delovanje. Psihoterapevt vas bo tekom dlje trajajočega srečevanja vodil, da boste prišli do izvora težav.

Obisk se priporoča v primeru, da se težave pojavljajo tako pogosto, da ovirajo vaše vsakdanje delovanja. Še posebej v primeru obstoja duševnih težav in motenj.

  • coaching: je proces, v katerem coach posameznika podpre, da razvije in uporabi svoje vire z namenom, da doseže določen cilj. Coaching je primeren za tiste, ki poskušate razviti svoje kompetence, se izboljšati na določenem področju, odkrili in razvili svoje potenciale. Coach vas vodi do izbranega cilja na način, da sami odkrijete svojo pravo pot.

Obisk se priporoča v primeru, da si posameznik želi izboljšati svoje delovanje, svoje kompetence, odkriti in razviti svoje potenciale ali doseči kakšen drug, specifično definiran cilj.

  • medicinska hipnoza: je psihološka intervencija, v kateri klient doseže stanje prijetne sproščenosti, povečane usmerjene pozornosti, njegova dojemljivost za sprejemanje sugestij pa se poveča. Medicinska hipnoza je lahko izredno učinkovita v primeru psiholoških težav, a le, če jo izvaja za to usposobljeni strokovnjak.

Obisk se priporoča: glej psihološko svetovanje in psihoterapijo.

  • astrologija, numerologija in vedeževanje: psevdoznanstvene tehnike, katerih učinki niso znanstveno dokazani, a posamezniku lahko pomagajo pri hitrem reševanju težav. Pomembno je, da se uporabnik zaveda, da gre za kratkoročne rešitve, v kolikor želi svoje življenje spremeniti globinsko, pa se priporoča obisk strokovnjaka (prve tri alineje).

Obisk se priporoča takrat, ko oseba išče hitro rešitev, konkreten odgovor in konkretno usmeritev. Oseba se ob tem ne opolnomoči, ne razvije, temveč zgolj prejme informacije.

  • duhovni učitelji: prihajajo iz različnih vrst in posameznika vodijo, da se poveže s svojo dušo in tako odkrije ter uresniči svoje potenciale. Tudi duhovni učitelji ne uporabljajo tehnik, ki bi bile znanstveno utemeljene, njihov cilj pa je, da posameznika vodijo k odkrivanju samega sebe in svojega poslanstva. Duhovni učitelji niso duhovniki, niso vezani na specifično verstvo, priznavajo pa obstoj duhovnega sveta in posamezniku pomagajo, da se z njim poveže.

Obisk se priporoča takrat, ko oseba išče odgovore na globlja vprašanja, se sprašuje o bistvu življenja, priznava obstoj spremenjenih stanj zavesti, življenja onkraj naše zaznave. Zelo uporabno pri tistih, ki želijo odkriti in uresničiti svoje potenciale.

  • drugi ponudniki storitev: zvočni terapevti, reiki zdravilci, praktikanti hipnoze, regresoterapevti, mediji.

Obisk se priporoča takrat, ko ima oseba določena vprašanja, na katera išče konkretne odgovore ali ko išče dodatne načine za globoko sprostitev.


Tako psihološko svetovanje, psihoterapija kot coaching in medicinska hipnoza so osnovani na znanstveno utemeljenih izsledkih. To pomeni, da imajo njihove metode in tehnike znanstveno dokazani učinek. To pa še ne pomeni, da ostale metode ne delujejo. Pomembno je, da poznate različne metode in tehnike in se odločite za tisto, za katero se vam zdi, da vam je najbližje in vam bo prinesla največ zadovoljstva. Čedalje več ljudem odgovori vedeževalcev niso dovolj, želijo iti globlje in odgovore poiskati v sebi, se opolnomočiti in naučiti, kako se lahko sami spoprijemajo s težavami.


V kolikor imate specifično težavo in ne veste, na koga bi se obrnili, mi lahko pišete in usmerila vas bom na pravi naslov. Tisti pa, ki si želite odkriti svoje poslanstvo, razviti svoje potenciale in zaživeti izpolnjujoče življenje, si lahko rezervirate termin pri meni. Več si lahko preberete tukaj: PREBERI VEČ.

72 views0 comments