Search

Kaj razkriva tvoja zgodba?

Pri svojih klientih pogosto slišim stavek (pa tudi sama sem se že večkrat zalotila, kako sem ga uporabljala): "Tako zelo si želim biti srečen. Svoj hobi spremeniti v posel. Čutiti finančno, poslovno in čustveno varnost. Ampak to mi pri meni ni možno ..." In potem sledi razlaga v stilu: "Ker imam majhne otroke." Ali: "Ker si želim ugleda. Ker nimam dovolj časa. Ker nimam dovolj velike finančne varnosti. Ker tako živim že odkar pomnim."

Ljudje si sami ustvarimo okoliščine, v katerih živimo, zelo pogosto pa si ustvarimo tudi zgodbo za poleg. Razlago, ki razloži, zakaj je naše življenje na določeni točki. To razlago potem ponavljamo partnerju, prijateljem, sodelavcem. Vsem, ki so nas pripravljeni poslušati. Zdi se, da s tem, ko bomo druge prepričali, zakaj so bile naše odločitve takšne, kot so bile, upravičimo svoje življenje na takšen način.

Te zgodbe, ki jih govorimo sebi in drugim pa imajo v resnici še večji pomen, kot jim ga pripisujejo. Če bi jih podrobneje preučili bi ugotovili, zakaj se naše življenje ne premakne naprej. Zakaj se vedno znova vrnemo v isti začarani krog. Zakaj vedno znova naletimo na enako izkušnjo, enak prepir, enak odziv pri partnerju.


Te zgodbe, ki jih govorimo sebi in drugim, pa so z nami tudi veliko bolj prepletene, kot si mislimo. Odražajo se v skoraj vsakem pogovoru, v našem načinu življenja in celo v aktivnostih, ki jih počnemo. Izražajo naša prepričanja, ki jih imamo o svetu in o samem sebi. Te zgodbe usmerjajo naše življenje, brez da bi se tega zavedali. Mi sami jim dajemo moč, ko vsakič znova priznamo njihov obstoj. To pa storimo tako, da o njih vedno znova pripovedujemo. Sebi in drugim.


Če pri sebi opaziš takšno zgodbo in se je želiš osvoboditi, se lahko dogovoriš za individualni termin na moctvojegauma@gmail.com.

89 views0 comments

Recent Posts

See All